Thursday, February 28, 2013

Satay Goreng




 This recipe is from My Beloved Mother .. Happy Trying..

Ingredients:


Satay Goreng:
Ketumbah Biji
Jintan halus
Jintan kasar
Serai ( I usually use 3-4)
Langkuas (sikit jer, half ibu jari, sebab nanti pahit kalo banyak)
Halia (pun sikit jer, sama besar dgn langkuas)
bawang besar
bawang putih
kunyit hidup ( pun sikit jer, hald ibu jari gitu)
Gula Melaka atau gula pasir pun bleh
Semua bahan2 di blender, senang jer..
Setelah belnder semua, perap dgn isi ayam/daging @ least 3 jam, kalo nak sedap, 
perap untuk 1 hari 
** bahan2 yg blender tu, tinggal kan 1/4, yg lain untuk diperap..
yg 1/4 tu, tumis garing, then masukkan bahan yg telah diperap, masukkan air, masak sampai kering **


Kuah Satay:
Belacan
lada kering
bawang putih
bawang besar
jintan halus
jintas kasar
2 batang serai
langkuas (sikit aje)
halia (sikit jer)
kunyit hidup (sikit jer)



Semua bahan2 yg di atas, di blend
Bahan2 lain:
Kacang Tanah - di goreng & ditumbuk (jgn blend, nanti tak sedap)
air asam
garam & gula

CaraNya:
Tumis bahan2 yg telah di blend hingga garing, masukkan kacang goreng yg telah di tumbuk. Masukkan air asam, perasa, garam + gula & air sikit. Masak hingga mendidih & kering sikit, jadi kuah pekat 

** You can use meat tenderizer to let the meat softer **

No comments: