This recipe is from My Beloved Mother .. Happy Trying..
Ingredients:
Satay Goreng:
Ketumbah Biji
Jintan halus
Jintan kasar
Serai ( I usually use 3-4)
Langkuas (sikit jer, half ibu jari, sebab nanti pahit kalo banyak)
Halia (pun sikit jer, sama besar dgn langkuas)
bawang besar
bawang putih
kunyit hidup ( pun sikit jer, hald ibu jari gitu)
Gula Melaka atau gula pasir pun bleh
Ketumbah Biji
Jintan halus
Jintan kasar
Serai ( I usually use 3-4)
Langkuas (sikit jer, half ibu jari, sebab nanti pahit kalo banyak)
Halia (pun sikit jer, sama besar dgn langkuas)
bawang besar
bawang putih
kunyit hidup ( pun sikit jer, hald ibu jari gitu)
Gula Melaka atau gula pasir pun bleh
Semua bahan2 di blender, senang jer..
Setelah belnder semua, perap dgn isi ayam/daging @ least 3 jam, kalo nak sedap,
Setelah belnder semua, perap dgn isi ayam/daging @ least 3 jam, kalo nak sedap,
perap untuk 1 hari
** bahan2 yg blender tu, tinggal kan 1/4, yg lain untuk diperap..
yg 1/4 tu, tumis garing, then masukkan bahan yg telah diperap, masukkan air, masak sampai kering **
** bahan2 yg blender tu, tinggal kan 1/4, yg lain untuk diperap..
yg 1/4 tu, tumis garing, then masukkan bahan yg telah diperap, masukkan air, masak sampai kering **
Kuah Satay:
Belacanlada kering
bawang putih
bawang besar
jintan halus
jintas kasar
2 batang serai
langkuas (sikit aje)
halia (sikit jer)kunyit hidup (sikit jer)
Semua bahan2 yg di atas, di blend
Bahan2 lain:
air asamgaram & gula
CaraNya:
** You can use meat tenderizer to let the meat softer **
No comments:
Post a Comment